халки, златни
Blog

…за годишнините от сватбите и тяхната символика

Годишнините от сватбата са един малък празник, изпълнен с много любов и припомняне на хубави спомени. Заветната дата трябва да се отбележи подобаващo, но нека не забравяме, че през всички 365 дни трябва с малки жестове да показваме на човека до нас, че е наистина важен!

Повечето хората знаят, че има сребърна и златна сватба, но не подозират, че всяка годишнина има своя чар и носи красиво име, свързано с традициите и обичаите. Ето и какво се крие зад годините, изпълнени с любов и щастие в семейството.

1 година – Памучна сватба

Това е памучна сватба. Носи името на този плат, защото се смята, че това е периодът, в който всички домашни задължения и съжителството се е превърнало в делник и рутина. Обикновено се подаряват хавлиени кърпи или халати. Интересна идея за по-разнообразен подарък е да дадете на младото семейство памучно изделие с техните инициали. Разбира се, не се доверявайте изцяло на поверията, ами превърнете Вашата памучна сватба в красив и незабравим момент и си дарете миг на щастие. Все пак това е Вашият ден! Подарете си нещо оригинално, което да Ви извади от сивотата на ежедневието и да Ви върне пеперудите в стомаха (ако са излезли в отпуск).

5 години – Дървена сватба

Редица изследвания показват, че точно петата година е критична за брака. Способна да запали скандален пожар, но и винаги готова да възпламени огъня на любовта отново. Изборът е Ваш – ще горите от нерви или от любов. Обикновено се подаряват дървени неща. И не забравяйте, че новите мебели, стилно бижу, кутийка с пръстен или хижа в гората също са направени от дърво.

7 години – Медна сватба

Минали сте петата годишнина, даже сте стигнали до седма – честито, да знаете, че сте се запътили към първенеца в класацията. Счита се, че това е период, изпълнен с домашни задължения, а изненадите и любовта са химера. Разчупете стереотипа и бъдете различни. По традиция се подаряват монети или медни съдове за дома.

8 години – Тенекиена сватба

Молим Ви отсега – върнете тенекията със сирене – тя не е подходяща за подарък (да, и тенекията с мед също не се брои). Поверието гласи, че влизайки в осмата годишнина Вие сте напълно заслепени от дома и грижите по него, затова се и купуват лъскави домакински съдове. Но кой е казал, че това е задължително?

10 години – Сватба на розите

Всичко е цветя и рози. Кога, ако не сега да поканите своите кумове, шафери и приятели и да си пуснете видеото от сватбата – да се забавлявате, посмеете, поплачете и подигравате заедно. Нямате видео – пускайте слайдшоу със снимки…

13 години – Дантелена сватба

Считайте я за предупреждение – или се грижете хубаво за любовта и семейството, или всичко ще отиде по дяволите. Не забравяйте да се изненадвате взаимно постоянно и да съхранявате пламъка на семейното щастие. Купете си хубаво спално бельо и го използвайте с огромен кеф и страст…

15 години – Стъклена сватба

Всичко е така крехко и чупливо, затова бъдете внимателни. Отношенията Ви трябва да бъдат прозрачни като стъкло. Ако има нещо неизказано или скрито – сега е моментът! По традиция се подаряват кристални чаши. Защо да не си купите нови сватбени чаши, с който да вдигнете наздравица, по повод Вашия празник? Любовта е в малките жестове… Не ги забравяйте…

20 години – Порцеланова сватба

Вие сте едни малки шампиони, щом сте стигнали до купуването на нов порцеланов сервиз. Смята се, че всички стари са вече износени или счупени, затова изпийте сутрешното си кафе заедно в новите чаши…

25 години – Сребърна сватба

Е, поне вече може да купите по-нормален подарък, който няма да Ви причини сърдене и излишни главоболия. В общи линии – креативността тук изобщо няма нужда да работи на пълни обороти – някое сребърно бижу или дори сребърни прибори – изборът е голям, стига само желание да има. А след като сте съпрузи толкова години, то очевидно желанието да бъдете заедно никак не липсва. По традиция на тази годишнина (цял четвърт век) трябва да си подарите и един сребърен пръстен, който да е символ на Вашата безкрайна обич, устояла на стотици бурни ветрове.

30 години – Перлена сватба

Името й идва от това, че животът Ви е предоставил достатъчно хубави моменти (под формата на перли) за тези 30 години, които може да нанижете на огърлица. Не е срамно след толкова години да бъдете романтични – направете го заедно, в името на Вашия брак и дългогодишна обич и признателност.

35 години – Ленана сватба

По традиция се купуват покривки и пердета. А ние честно да си признаем имаме съмнения, че тази годишнина е измислена, за да се освежи интериорът в дома. И дори така е – чудесно, няма по красив повод от този.

40 години – Рубинена сватба

Идеята е на тази годишнина да добавите по едно малко рубинче към венчалните халки. Дали ще спазите тази традиция си е Ваше решение, но не забравяйте да отпразнувате повода подобаващо.

45 години – Сапфирена сватба

Сапфирът е камъкът на верността. Именно заради това се подарява такова бижу. Разбира се, има още много начини, за да засвителствате верността си. Все пак сте имали цели 45 години, за да докажете това.

50 години – Златна сватба

Половин век Вие вървите рамо до рамо, в радости и неволи. Сама по себе си годишнината си е един огромен празник. Това е и идеалният момент да направите още една сватба – с няколко бръчки повече, много поводи за гордост, още повече любов и споделени мечти и успехи. Благословени са тези, които могат да отпразнуват тази годишнина. По традиция се купуват нови венчални халки и старите се заменят.

60 години – Диамантена сватба

Няма какво да „надраска“ историята на Вашата любов. Тя е устояла на всички премеждия и трудности и ще остане пример за подражание. Подарява се диамантен пръстен или бижу. Е, хайде де, половинката Ви наистина го заслужава!

70 години – Благодатна сватба

Щом се стигнали до тази годишнина – Вие наистина имате късмет да изживеете живота си с най-подходящия човек.

75 години – Коронна сватба

Истински подарък е да споделите хубавите и лошите мигове с избраника на Вашето сърце, с онзи човек, на когото преди 75 години сте казали „Да“! Онова „Да!‘, което наистина си е заслужавало и е абсолютно доказателство за Вашата истинска любов.

Годишнините от сватбата са истински празник. Не ги забравяйте и ценете хората, които са до Вас. Поддържайте страстта, обичайте се, уважавайте се, колкото и трудно да е понякога това. Защото истинската любов наистина си заслужава всяко едно усилие, всеки компромис. Важно е, когато косите побелеят, а браздите по лицето станат все по-дълбоки, да има на кого на кажеш „Обичам те!“!