жена с химикал
Blog

Трябва ли ми координатор по време на сватбата и защо?

От доста години на Запад младоженците ползват не само организатори за техните сватби, но и координатори в деня на сватбата. В България някак още не на 100% приемаме идеята за тази длъжност насериозно. По принцип сме доста недоверчиви, особено ако някой ще бърка в джоба ни. Тъкмо почти свикнахме с тейбълкартичките и таблата за настаняване и сега ново двайсет: координатор…

Знаем, че много от вас ще се изсмеят и ще кажат, че някой роднина за едно „Мерси“ ще свърши същата работа, но дали е така? Какво прави координаторът в деня на сватбата:

1. Следи за спазването на графика през целия сватбен ден, който предварително е създал. В случай на забавяне прави всичко възможно това да не се отрази на настроението на гостите или на младоженците.
2. Наблюдава работата на декораторите и персонала на ресторанта дали правят всичко по предварителната уговорка с младоженците. Защото се случва сервитьорите да объркат броя прибори или столове на някоя маса, което определено предизвиква дискомфорт.
3. Посреща и настанява гостите по местата им, което прави така че да няма тълпа около входа, която да се лута накъде да хване.
4. През цялата вечер е на разположение, т.е той не е там за да се забавлява, а за да наблюдава: водещият дали спазва всички уговорки, дали гостите се чувстват комфортно и дали сервизът е достатъчно адекватен.
5. Ако се наложи наблюдава какво излиза от бара и кухнята, за да не се налага младоженците да заплащат неща, които никой не е консумирал.
6. Съветва, помага и дава идеи, които дори и да не се поискани, са адекватни и могат да допринесат за гладкото преминаване на цялата сватба.
7. Организира логистиката с декоратори, ресторант, диджей, аниматори, оператори и фотографи, ако се налага и има нужда. 

Накратко – координаторът е там, за да протече сватбата гладко без излишни негативни емоции и без да се налага някой роднина да изпусне половината забавление, заради отговорностите, които са му възложени.