карта на света
Blog

Сватбените традиции по света. Можем ли да ги откраднем?

Светът е необятен и пъстър. Всяка страна има собствени традиции, закони и предпочитания. Различни обичаи има и при сватбите. И всичко в името на новото начало. Сватбени обичаи от различни части на света могат да обогатят и твоята сватба, дали?

 Преобличане

В съвременен Китай булката не избира само една, а цели три сватбени рокли. Първата е традиционно кимоно „qipao“ или „cheongsam“, което е навезано. В повечето случаи в червен цвят, защото в китайската култура червеният цвят е символ на щастието и се смята за много силен цвят, който може да прогонва злите духове. Втората е богато украсена, бяла, бална рокля, а последната е коктейлна рокля, при който няма ограничение по отношение на цвета и модела. При нас би могла да се адаптира тази традиция, като по време на взимането, „краденето“ на булката, може тя да бъде облечена с народна носия, по време на ритуалите и официалната част да бъде с класическа бяла, бална рокля, а по време на купона – с удобна танцувална рокля.

Рисуване по ръцете с къна

Рисуването с къна е обичай, който присъства в сватбените традиции на Индия. Преди сватбената церемония, рисунки с уникален дизайн се изписват върху ръцете и краката на индийската булка, процес, известен като „mehndi“.
Тези татуировки са временни, траят няколко седмици и се правят с помощта на сухи листа. Процесът изисква време за рисуване, а не и време за проектиране на дизайна. Обикновено семейството на булката прави нещо като парти, по време на което се правят татуировките с къна. Би било забавно да се направи нещо подобно по време на моминското парти, за да може да се отмие преди сватбата, все пак у нас това не би се приело много радушно, макар че напоследък е модерно да се татуираш с къна.

Mazel Com

В края на церемонията, по време на традиционната еврейска сватба, младоженецът чупи чаша с десния си крак. Символиката на тази традиция се интерпретира по различни начини, а един от тях е, че в моменти на голяма радост трябва да си припомним, че животът носи тъга. След почистването на останките от чашата гостите извикват „Mazel Tov“, което означава „Успех.“ Счупеното носи щастие!

Прескочи метла

Прескачането на метла се счита за афро-американски сватбен ритуал. Метлата е украсена с  цветя и предмети със символичен смисъл. Скокът през нея се счита за ново начало, измитане на грижите и оставяне на стария начин на живот в миналото. Ако не друго, то определено гостите биха се смяли и може да не е част от официалните традиции, но пък за игра по време на сватбата защо не?

Пръстен в  сватбената торта

В Перу момичетата участват в игра, по време на която всяка от тях дърпа по една от панделките, поставени предварително между блатовете на сватбената торта. В края на една от сатенените ленти се намира фалшива халка. Смята се, че момичето, което изтегли лентата с халката е следващата, която ще се омъжи. Интересна игра, но определено не с истинската сватбена торта!

Смешно шествие

В Ливан сватбите започват с много музика, танци и възклицания от радост непосредствено до булчинските градини. Това се нарича „Зафе“, процесия, съставена от семейството и приятели на младоженеца, които заедно с него отиват в къщата на булката. Професионалните музиканти и танцьори също могат да бъдат част от това шествие. След това тази група изпраща двойката с много благословии и цветни листенца. Сватбени обичаи от различни части на света