сватбена церемония с пясък
Blog

Пясъчна церемония? Новият сватбен хит!

Летните сватби са чудесен избор, за да се вречете във вечна вярност. Разбира се, няма да скрием факта, че си има и негативни страни – жега, много слънце, разтичащ се грим, петна от пот. Но същевременно имат и не малко плюсове – хубаво време, слънце, време, което предразполага за пиене на освежаващи напитки и купон, малка вероятност от дъжд, вятър и студ, летни снимки… Има и още… Точно в онези топли дни, между юли и август, може да заложите на нещо по-различно, по-нетрадиционно и оригинално. Да, точно за пясъчна сватба говорим…

Чудите се какво, за бога, може да представлява тази церемония? Много хора свързват понятието с топлината на плажа, горещите дни и с много морски бриз. И наистина донякъде е точно така. Но не съвсем… Този вид церемония произхожда от сватбените традиции по света – и по-точно от Хавай, където царуват вечното лято и живописните плажове, а пясъкът е на всеки сантиметър.

Исторически факти

От древни времена на Хавайските острови съществува ритуалът за обединяване на сърцата на младоженците. Щатът (в САЩ) е богат на разноцветен вулканичен пясък. А пясъчната церемония е станала неразделна част от сватбите. В началото на миналия век туристи от Америка често се женили в Хавай. Постепенно тази красива традиция се пренася в Русия, а напоследък става актуална и в Европа.

Какво представлява пясъчната церемония?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Sand ceremonies @mountaincelebrations #mountaincelebrations #internationalcelebrant #dubaicelebrant #welshcelebrant #sandceremony #sandwedding

A post shared by Mountain Celebrations Ltd (@mountaincelebrations) on

 

Този ритуал олицетворява обединяването на душите на булката и младоженеца, сливането им в едно цяло. Пясъчната церемония протича по следния начин: младоженците държат стъклени съдове с пясък, всеки с различен цвят. Водещият на церемонията чете романтичен текст, а младоженците започват да изсипват пясък от стъклениците си в един общ красив стъклен съд. Отсипват по малко, и така рисуват с пясъка различни силуети и форми. Разбира се може съдържанието да бъде излято и едновременно – това прави церемонията може би дори по-трогателна. След това общият съд се запечатва и съхранява като семейно наследство, символ на щастието. Необходимо е стъкленицата да се пренася изключително внимателно и да не се разклаща, за да не се разместят елементите и пясъчните фигури.

Нюанси на пясъка младоженци избират по свое усмотрение. Можете да бъдат в любимите им цветове или да се доверят на символиката, която носят различните багри.

*Червеното означава любов, бялото – ново начало, зеленото – богатство, синьото – увереност, жълтото – топлина и комфорт, лилавото – романтика, оранжево – радост.

Какво е необходимо за организацията на пясъчната церемония?

 

Истината е, че ритуалът е доста лесен за подготовка. Ще са необходими следните артикули:

  1. Отделна маса – На нея можете удобно да подредите всички необходими предмети и да проведете самата церемония.
  2. Многоцветен пясък – Булката и младоженецът могат да изберат един цвят или да поставят на масата контейнери с пясък с много различни нюанси. Тогава всеки от младоженците ще има няколко „свои“ тона на пясъка.
  3. Стъкленици – Това са съдовете, от които младоженците ще наливат пясък в общия съд. Формата е по индивидуален избор.
  4. Общ съд – Важното е да бъде красив и прозрачен.
  5. Капак – С него ще затворите хубаво общия съд.

Всички горепосочени елементи са лесни за намиране. Един жокер – ако наистина искате пясъчната церемония да бъде част от вашата сватба, то всичко може да намерите налично в един голям магазин за детски играчки, домашни потреби и всякакви джунжурии… онзи със зеленото мече, сетихте се, нали?

Съвсем спокойно може да я вмъкнете като част от изнесения ритуал. Ако пък нямате такъв, може да проведете пясъчната церемония в залата/ресторанта пред всички гости. А след време да отпразнувате своите годишнини в компанията на това цветно бижу, което ежедневно да ви напомня, че трябва да се грижите за семейния живот, който в никакъв случай няма да бъде едноцветен. Готови ли сте за пъстри спомени, трудности, разбиране, подкрепа и любов? Готови сте да кажете „Да“!