сватбена покана
Blog

Каква информация трябва да съдържа сватбената покана?

1. ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ГОСТИТЕ
Как ще се обърнете към своите гости, дали поименно, с фамилия, прякор или пък обръщения като: „скъпа/скъпи/мили/приятели”,  това е абсолютно ваше решение. В съвременния сватбен етикет няма установени правила. Все по-популярно е общо обръщение, а имената да се добавят отделно на плика на поканата, за да си спестите грешки при печат. На кратко имената на гостите изобщо не са задължителни. Единствената ни препоръка е: за двойките е по-добре да подготвите една покана за двамата.

2. ДАТА И ЧАС
Не е необходимо да предоставите на гостите пълния график за деня, но е задължително да посочите началните часове на основните етапи от сватбения ден. Например: „ 16:00-Граждански брак/ 17:30 Църковен ритуал/ 19:00-Ресторант”. За да не се налага да правите отделни покани с подробен график за главните действащи лица, просто им предоставете тази информация под друга форма, за да знаят кога и какво участие имат през сватбения ден.

3. МЯСТО
Градът, името на църквата, ритуалната зала и на ресторанта са задължителни . Ако смятате, че е нужно (и имате място) може да добавите и  адресите им . Нека всичко е ясно, но кратко – не трябва да има много текст на поканата.
 
4. ТЕКСТ
Свободният текст към поканата може да бъде строг, закачлив или сълзлив, според собствените ви желания и предпочитания.
 
Нашите препоръка са да не прекалявате с текста, защото ако е твърде дълъг и в него има важна информация за гостите, рискувате тя да бъде изпусната, защото е доказано, че хората не обичат да четат дълги текстове.