МR и MRS
Blog

Как да процедираме, ако ни предстои сватба в условия на извънредно положение?

Всички знаем, че организирането на сватба е свързано с много предварителна подготовка. И най-често тя продължава в продължение на месеци: намиране на място, изпращане и оформяне на покани, наемане на фотограф, оператор, DJ, агенция. Всичко това освен, че коства време е свързано и с не малка сума пари. Какво обаче следва, когато според непредвидени ситуации се окаже, че сватбата ни няма да е точно такава, каквато сме си я представяли? Имайки предвид последните събития в страната и по света, сме ви приготвили няколко варианта за удачна реакция. А в случай че не знаете какво да правите и имате нужда от професионална консултация, то винаги може да ни потърсите за съвет.

Преместете датата на сватбата

Ако преди половин година сте решили да се венчаете през април или в началото на май, най-доброто, което може да направите в момента е да промените датата. Със сигурност никой гост няма да ви се разсърди, още повече, че ситуацията е доста неясна. Ресторантите също ще бъдат склонни да ви предложат вариант, които да ви удовлетворява в условие на извънредно положение. Професионалистите, които сте наели също няма да имат нищо против. А най-много благодарности ще получите от флористите, които и без това в близките седмици трудно ще успяват да се снабдят с цветя за вашата феноменална украса.

По този начин вие мислите за безопасността на всеки гост и те ще оценят това ваше действие с благодарност, а не с разочарование. Все пак никак няма да е ок, ако много от гостите ви откажат да присъстват и то в последния момент (най-вече от страх и инстинкт за самосъхранение). Това ще се отрази на бюджета и настроението ви.

От друга страна, със сигурност няма да ви е изобщо приятно, ако в последствие се окаже, че на сватбата ви е имало потенциален вирусоносител…

Какви са рисковете, ако отложите датата?

календар сватба

Несъмнено, ако решите да отмените сватбата си за друга дата, ще се сблъскате в доста дилеми:

  • Голяма е вероятността ресторантът да ви предложи делничен ден за след 4-5 месеца. А в най-добрия случай да ви даде право на избор, но… за следващата година. Това е така, защото графикът им може да е запълнен и те няма да откажат друг ангажимент, с оглед на ситуацията в момента… За жалост в такъв случай трябва да направите компромис и да вземете най-доброто решение.
  • Недоволство от страна на някои гости е следващото нещо, с което трябва да бъдете готови, че може да се сблъскате. Така както голяма част от хората не спазват забраните в момента, така ще има и такива, които са в списъка с гости и няма да ви разберат защо е нужна такава мярка… Пък после ходете обяснявайте, че баба ви Пенка няма как да дойде на събитието, просто защото живее в Стара Загора…
  • Готова рокля, купен костюм със сигурност стоят в гардероба ви и чакат да ги облечете. Ако по предварителен план сватбата ви е след няколко дни, то със сигурност вече сте се снабдили с официални тоалети… Които ще трябва да изчакат да дойдат по-спокойни времена. Основният проблем е, че след няколко месеца те вече може да не ви стоят така добре (ако отслабнете или напълнете) или още по-лошо – толкова да ви омръзнат, че да не се харесвате с тях. Със сигурност, ако не става въпрос за каприз, ще може да коригирате тоалетите си по всяко време на годината. Така че не се притеснявайте – все някога ще ги облечете… Все пак сте давали пари за тях (и то никак малко).

Ако много държите сватба да има…

Нека бъдем честни – ако сватбата ви е през април: забравете за всякакви сценарии с 100+ гости. Освен че няма да е здравословно, то няма и да е напълно законно. Много общини въведоха забрана за сватбените тържества, така че не рисувайте в петък преди събота да се окаже, че и да искате няма как да си кажете „Да“ в присъствието на роднини, близки и приятели.

Залите за граждански брак все още примат ентусиасти, които няма какво да ги спре и искат да се врекат във вечна вярност. Но само с условие, че на церемонията присъстват единствено младоженци и кумове. До нас достигна информация, че на някои места дори ги задължават да бъдат с маски… А едва ли точно така сватба сте си представяли някога. Разбира се, ако наистина нямате друг вариант – подписът между вас и кумовете все пак е алтернатива.

Не оставяйте вземането на решение до последно

Колкото повече отлагате, толкова по-зле става… и за вас, и за всичките ви гости. Със сигурност не сте си представяли, че извънредна ситуация може да помрачи най-хубавия ви ден и в момента сте в тотален шок… По всяка вероятно ежедневно се молите нещата да се оправят и чакате до последния момент да се разминете. Това обаче няма да ви помогне по никакъв начин.

Най-добре в такава ситуация обмислете добре какво предстои… Дори и сватбата ви да е през май, хипотетично дотогава може много неща да се променят – за хубаво или лошо… и определено не е най-добрият избор да чакате до средата на април и да се лутате в дилема – да променим датата или да рискуваме! Не си мислете, че на гостите ви не им пука. Напротив! Може и да не ви звънят ежедневно, но със сигурност мислят как да постъпят и какво да направят! Така че спестете на всички това допълнително объркване.

Щом сте стигнали дотам да си кажете „Да“ не се съмняваме, че имате способността да вземате решения и да предприемате сериозни крачки. Сега е времето да го направите с разум и сърце! Мислете трезво, без паника и възможно най-рационално, колкото и да сте под влияние на емоциите. Мислете за вашето здраве, за това на гостите и всички хора, които обичате.